Hoe duurzaam is een roos uit Ecuador?

Hoe duurzaam is een Ecuador (Farm Direct Blog Banner) (1)

Steeds vaker krijgen wij deze vraag, en met goede reden. Duurzaamheid is een belangrijk thema en we moeten zuiniger omgaan met onze aardbol.

Wij weten wel dat we bewust en verantwoord handelen, maar in onze gesprekken met bloemisten bleek dat de duurzaamheid van Ecuadoraanse rozen niet voor iedereen even helder was. Want ja, hoe duurzaam is een roos uit Ecuador eigenlijk?

Om onderbouwd antwoord te geven op de deze vraag zijn we bij Farm Direct de literatuur ingedoken. Wegens de grootte en veelzijdigheid van de kwestie is het antwoord niet precies te kwantificeren, we gaan je in dit artikel dus niet vertellen ‘een roos uit Ecuador heeft een uitstoot van x gram per steel’, of iets dergelijks. Wat we je wel gaan vertellen is wat we over het thema hebben gevonden in de literatuur, en dit is het resultaat.

Welke factoren zijn van belang?

Duurzaamheid, wat betekent het eigenlijk? Het CBS hanteert de volgende definitie: 

Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.”

Grof genomen zijn er dus twee factoren. Enerzijds het ecologisch aspect, waaronder een diverse en schone natuur. Anderzijds de socio-economische aspecten, zoals werkgelegenheid en gezondheid. Daarom gaan we de hoofdvraag benaderen met deze twee factoren, de ecologische en de socio-economische impact, als basis. 

Duurzaamheid Ecuadoraanse Rozen

De ecologische impact

Alig & Frischknecht (2018) stellen dat de twee factoren met de grootste ecologische impact in de sierteelt zijn 1) het verwarmen van de kassen en 2) luchttransport. Daarom focussen wij in dit artikel op die twee punten en maken wij een duidelijk verschil tussen verwarmde en/of verlichte kassen (zoals bv. in Nederland worden gebruikt) en niet verwarmde en/of verlichte kassen (zoals bv. in Ecuador worden gebruikt). 

Luchttransport versus kasverwarming

Franze en Ciroth (2011) stellen in ‘A comparison of cut roses from Ecuador and the Netherlands’  dat rozen geteeld in Nederland qua uitstoot een grotere ecologische impact hebben. Dit wordt beaamd door Alig & Frischknecht (2018), die stellen dat uitstoot van overzees luchttransport 3 tot 4 keer lager is dan de uitstoot van kasverwarming/verlichting in koudere landen, waaronder Nederland. Zelfs wanneer de calculaties worden bijgesteld voor de uitstoot van luchtvaart van recente jaren.

Impact van het seizoen

Een onderzoek door Max Havelaar (de Zwitserse non-profitorganisatie die het Fairtrade-label toekent) en Quantis (een internationale duurzaamheidsconsultancy), matigt deze stelling enigszins. Hun onderzoek wees uit dat de ecologische impact van Nederlandse, Keniaanse en Ecuadoraanse rozen afhangt van het seizoen. In de winter is de CO2 voetafdruk van Nederlandse rozen, in lijn met het onderzoek van Alig & Frischknecht (2018), wel 3 keer groter dan de Ecuadoraanse rozen. Inderdaad te wijten aan het verwarmen en verlichten van de kassen. In de zomer was de CO2 voetafdruk van de Ecuadoraanse rozen echter iets groter dan de Nederlandse rozen. 

Impact van de feestdagen

Seizoenen zijn niet alleen van belang vanwege het weer. Ook feestdagen hebben namelijk een effect. Wat zijn de belangrijkste dagen in de rozenindustrie? Met stipt op #1 komt Valentijnsdag in februari, gevolgd door Internationale Vrouwendag op 8 maart, de Europese Moederdagen in mei, en Allerheiligen op 1 november. Allemaal stuk voor stuk dagen die in het noordelijke halfrond buiten de zomer vallen en om grote aantallen vragen. Al deze rozen enkel kweken in verwarmde en verlichte kassen zou zorgen voor een veel hogere uitstoot.

Onderaan de streep 

Onder aan de streep winnen volgens Max Havelaar & Quantis de Ecuadoraanse rozen het qua uitstoot van de Nederlandse rozen, zelfs met inachtneming van de seizoenen. Dit wordt beaamd door Alig & Frischknecht (2018). De minste uitstoot komt in beide onderzoeken van de Keniaanse rozen, die zowel in de winter als in de zomer de kleinste CO2 voetafdruk hebben.

Hoe duurzaam is een Ecuador? Uitstoot in winter

Hoe duurzaam is een Ecuador? Uitstoot in zomer

Het belang van een goede verpakking

Uit alles blijkt dat de voetprint gereduceerd wordt door het optimaliseren en recyclen van verpakkingsmaterialen. Bedrijven doen er goed aan te kiezen voor materialen die licht in gewicht zijn en goed te hergebruiken of te recyclen. Laat onnodige materialen weg. Zorg er echter ook voor dat de roos veilig verpakt zit, om zo schade te voorkomen. Een kapotte roos aan het einde van de reis is namelijk verre van duurzaam. 

De socio-economische impact

Eind jaren ’80, toen de sierteeltsector van Ecuador en Colombia nog in de kinderschoenen stond,  werden rozen uit de regio geassocieerd met negatieve maatschappelijke aspecten. Meer dan 30 jaar later is er gelukkig veel veranderd. Dankzij aangepaste lokale regelgeving en  de betrokkenheid van meerdere internationale organisaties zijn er nieuwe duurzaamheidsstandaarden geïmplementeerd, waarbij het welzijn van mens en milieu centraal staat.

Deze duurzaamheidsstandaarden staan centraal in het ondernemen van Farm Direct. We gaan zelfs nog een stap verder. Voor we ermee in zee gaan wordt elke kweker wordt persoonlijk door ons bezocht en gecontroleerd. Ook werken we enkel en alleen met kwekers die gecertificeerd zijn door Flor Ecuador, een overkoepelende organisatie die naast strenge milieueisen, ook een veilige en gezonde werkomgeving garandeert die voldoet aan alle wettelijke arbeidsnormen.

Dankzij deze persoonlijke band met kwekers, de certificaten en de regelmatige bezoeken (pre-covid) weten wij van elke roos waar die vandaan komt en onder welke omstandigheden die wordt gekweekt. 

Hoe duurzaam is een Ecuador Farm Direct

Tevens hebben kwekers een belangrijke rol in de socio-economische ontwikkeling van Ecuador. Dankzij de kwekerijen daalt de werkloosheid en hebben meer mensen een stabiel inkomen. Doordat de kwekerijen een veilige en zeer welkome werkgelegenheid bieden voor vrouwen wordt zo de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleind. Het is dan ook niet voor niets dat een groot deel van de workforce opgemaakt wordt uit vrouwen.

Wat doet Farm Direct?  

Farm Direct is gemaakt door mensen, voor mensen. Daarom kijken wij elke dag hoe we de duurzame steen die we bijdragen, nog groter kunnen maken. Om onze ecologische impact te verkleinen werken wij enkel en alleen samen met kwekers die gecertificeerd zijn door Flor Ecuador. Al sinds 2005 staat dit keurmerk voor het gebruik van natuurlijke producten, de inzet van duurzame processen en voor maximaal milieubehoud. Dit betekent onder andere schone processen, geen afgekeurde giftige middelen en geen onnodig waterverbruik. Sterker nog, de kwekerijen irrigeren met opgevangen regenwater. Andere veelvoorkomende ecologisch-gerichte certificaten bij onze kwekers zijn Fairtrade, Fair Trade Certified en Rainforest Alliance.

Ook ‘thuis’ doen we hard ons best om de ecologische voetafdruk te beperken. Zo gebruiken wij zo min mogelijk verpakkingsmaterialen en recycleren we alle verpakkingsmaterialen bij gespecialiseerde recyclingbedrijven, zoals bijvoorbeeld de plastic hoezen die door het CircularBag® proces worden meegenomen. Ons pand draait 100% op groene stroom, onze leaseauto’s zijn 100% elektrisch, en collega’s werken zoveel mogelijk vanuit huis of een flexplek om te voorkomen dat ze onnodig de auto gebruiken. 

Meer weten over hoe onze kwekers en wij ons inzetten voor mens en milieu? Je leest het in onze MVO. 

Conclusie

Een 100% uitstootvrije snijroos, zonder enige ecologische voetprint, bestaat niet. Er is altijd een impact, in bijvoorbeeld de vorm van transport of het gebruik van energie. Het blijkt echter dat de impact van import rozen, in termen van uitstoot en in vergelijking met lokale productie, niet zo hoog is als men vaak denkt. De uitstoot van de luchtvaart blijkt namelijk over het algemeen lager dan de uitstoot van de kasverwarming.  Daarnaast is er een positieve socio-economische impact van Ecuadoraanse kwekers die fijne werkomstandigheden, werkgelegenheid en bovengemiddelde salarissen bieden aan een lokale bevolking die het hard nodig heeft. 

Samen op weg naar een betere wereld

Laten we er samen voor zorgen dat we rozen telen, importeren, verkopen en consumeren, die zo duurzaam mogelijk worden geteeld en verhandeld. Of ze nou uit Nederland, Kenia of Ecuador komen. Let daarom op wat je koopt en kies voor duurzame partners met de juiste certificeringen. Neem kwaliteitsrozen en zorg goed voor je boeket met adequate voeding, zodat je er ook langer plezier van hebt.

Heeft dit artikel iets met je gedaan? Met ons wel! 

Dit onderzoek en het bestuderen van de rapporten heeft in ons een nieuwe vlam doen ontwaken. Het voelt alsof we een nieuwe missie hebben. We zijn altijd bewuste ondernemers geweest, maar nu zien we dat we nog meer kunnen doen, meer willen doen. En jij? Wil jij dat ook?

We nodigen onze klanten en partners uit om mee te denken aan oplossingen, aan een meer verantwoorde manier van samenwerken, om onze branche te verhogen naar een nieuw niveau van duurzaamheid. Een nieuw niveau van maatschappelijk verantwoord  ondernemen.

Doe je mee? We gaan graag samen in gesprek. Je weet ons te bereiken.

Neem contact op

We horen graag van je. Wil je meer weten, een distributeur vinden of distributiepartner worden? Stuur een bericht en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op. Uiteraard kan je ook altijd mailen naar info@farmdirect.nl of bellen op +31 297 445 006.

1 + 13 =