Hoe de kweker Jet Fresh zich inzet voor vrouwen in Ecuador.

Farm Direct & Jet Fresh (Farm Direct Blog Banner)

Kansenongelijkheid, seksisme en genderdiscriminatie. Het bestaat en komt, ook vandaag de dag, veelvuldig voor. Zo ook in Ecuador. Een lichtpunt zijn de kwekerijen, welke een belangrijke rol bij het creëren van een veilige werkgelegenheid voor vrouwen.

Dankzij het werk op de kwekerijen hebben meer vrouwen toegang tot een stabiel inkomen. Ook helpen ze bij het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dit helpt om de onafhankelijkheid van vrouwen te verbeteren.

Toch is er nog veel werk aan de winkel. Waarom? De cultuur en lokale tradities hebben veelal een mannelijke boventoon. Ook onderwijs is niet overal even gelijkmatig verdeeld. Gelukkig zetten kwekers zoals Jet Fresh zich dagelijks in om dit te verbeteren.

Jet Fresh Ladies 1

De maatschappelijke betrokkenheid van Jet Fresh.

Jet Fresh is één van onze Ecuadoraanse leveranciers en een zeer maatschappelijk betrokken kweker. Toen ze in 2018 de rozenkwekerij overnamen zagen zij overal mogelijkheden, maar bovenal behoefte, voor verbetering.

Er werd gelijk een enorme slag gemaakt om de productieprocessen voor zowel de mens, het milieu en de bloemen te verbeteren. Zo werden er efficiëntere methoden geïmplementeerd, kwam er een hightech irrigatiesysteem, werd er gezorgd voor verbeterde arbeidsvoorwaarden (volgens de wettelijke normen of verder) en een allround veilige werkomgeving.

Extra stappen voor de vrouwelijke werknemers.

Naast goede arbeidsvoorwaarden en een veilige werkomgeving, zet het team van Jet Fresh zich elke dag in voor hun vrouwelijke werknemers. Dat het management  grotendeels bestaat uit vrouwen, heeft mogelijk een effect gehad, maar de focus op het helpen van vrouwen was vanaf de eerste dag een cruciaal onderdeel van hun beleid.

Hun methode? Kijken waar de behoefte het grootst was, en hoe ze in die behoefte zo snel en makkelijk mogelijk konden voorzien.

Jet Fresh Ladies 1

Gratis wasservice.

Een voorbeeld? Het direct verlichten van de huishoudelijke (tijds)druk. In Ecuador is de gezinssamenstelling gemiddeld vrij groot. De vrouwelijke werknemers deden dan in het weekend de was voor het gehele gezin. Man, kinderen, opa en oma… Een flinke klus die een groot deel van de vrije tijd opslokte. 

De oplossing? Jet Fresh installeerde op de kwekerij een eigen wasserette, inclusief wasservice. De werkneemsters kunnen nu aan het begin van hun dag de was leveren, en aan het einde van de dag schoon, gevouwen en gestreken oppikken. Gratis en voor niks. Meer dan 60% van de werkneemsters maakt inmiddels gebruik van deze service, waardoor ze meer tijd overhouden in het weekend.

Betere zorg, zonder grote uitgaven.

Ze helpen ook met de aanmeting en financiering van brillen en/of lenzen. Eens in de zoveel tijd komt een specialist op locatie. Wie wil kan gratis de oogmeting doen. De bril of lenzen worden vervolgens deels gefinancierd door Jet Fresh.

Ook kan de werkneemster haar deel op afbetaling doen. Tevens sponsort Jet Fresh menstruatiecups, welke de werkneemsters jarenlang een flinke besparing opleveren. Zo hebben ze direct profijt van betere zorg, zonder grote uitgaven te hoeven doen.

Jet Fresh Ladies 1

Kennis delen en vertrouwen bouwen.

Ook zetten ze regelmatig vrouwelijke sprekers in om hun kennis en ervaring te delen. Bijvoorbeeld over anticonceptie, waar nog veel onwetendheid in heerst. Waar het ook over gaat, vertrouwen, steun en discretie staan centraal. Door daarnaast met de werkneemsters regelmatig in gesprek te gaan wil Jet Fresh elke dag een stap zetten om de positie van Ecuadoraanse vrouwen te verbeteren. 

We zijn er trots op om op zo’n betrokken kweker te werken, aangezien maatschappelijk verantwoord ondernemen ook een belangrijke rol speelt in onze bedrijfsvoering.

Vragen of opmerkingen? We horen graag van je. Gebruik het onderstaande formulier of ga naar de contactpagina.

Neem contact op

We horen graag van je. Wil je meer weten, een distributeur vinden of distributiepartner worden? Stuur een bericht en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op. Uiteraard kan je ook altijd mailen naar info@farmdirect.nl of bellen op +31 297 445 006.

6 + 10 =