Farm Direct steunt ‘Selva: Vida Sin Fronteras’ om de regenwouden van het Amazonegebied te beschermen.

Farm Direct Geeft Terug: Back Selva Vida Sin Fronteras (Farm Direct Blog Banner)

Selva: vida sin fronteras.” De naam van deze stichting staat voor ‘Regenwoud: leven zonder grenzen’. Want grenzeloos leven, dat is precies waar het regenwoud voor staat. De tropische regenwouden van het Amazonegebied, smeltkroezen van biodiversiteit, zijn met goede reden beschermd grondgebied.

Deze bossen produceren namelijk 40% van alle zuurstof op aarde en beperken de CO2 in de atmosfeer. Niet voor niets staan ze bekend als de longen van de wereld. Daarnaast produceren ze 18% van ’s werelds dagelijkse zoetwatervoorziening en huizen ze 30% van alle biodiversiteit op aarde.

Hierdoor zijn de regenwouden cruciaal voor een stabiel klimaat en het behoud van de aarde. Ze zijn cruciaal voor de wereld. Ze beschermen onze toekomst.

Maar wie beschermt hen?

Farm Direct Gives Back Selva Vida Sin Fronteras (Blog Image) (2)

Inheemse bevolkingen: de bewakers van de natuur

Een essentiële rol spelen de inheemse bewoners van het Amazonegebied. Al eeuwenlang wordt dit regenwoud bewoond door tien geïdentificeerde inheemse beschavingen, namelijk de Achuar, Ai’Cofan, Huaorani, Quichua, Secoya, Shiwar, Shuar, Siona, Taromenani en Zaparo.

Deze gemeenschappen bestonden uit zo’n 125.000 mensen, maar helaas zijn de aantallen drastisch aan het dalen. De totale Ai’Cofan bevolking, bijvoorbeeld, werd voor 1970 geschat op 15.000 mensen, maar vandaag de dag overleven er nog maar 700. Een schokkende daling van 95,4%.

De oorzaak? Inheemse sterftecijfers vallen één op één samen met ontbossing en verlies van voorouderlijk land. Cultuurverlies en de invloeden van een westerse levensstijl spelen natuurlijk ook een rol. Sinds de jaren ’60 is het oerwoud drastisch gekrompen door de olie-industrie, de mijnbouw en de uitbouw van de landbouw. 

Farm Direct Gives Back Selva Vida Sin Fronteras (Blog Image) (1)

Historici zijn de eersten die er dan op wijzen dat het verdwijnen van de Amazone-nomaden, niks nieuws is. De pygmeeën verdwijnen uit Congo en de Madera-herders uit Kenia. Er is echter een belangrijk aspect dat ons wakker moet schudden: de inheemse bevolkingen zijn de bewakers van de natuur. Ze  zijn de beschermers van de Amazone-regenwouden en hun lot is verweven met het ecosysteem. Zo lang zij daar wonen, bestaat er een drempel voor het indringen door grote multinationals met puur commerciële intenties.

Selva: Vida Sin Fronteras

Gezien het universele belang van het Amazone-regenwoud, hebben we niet de luxe om niks te doen. De complete vernietiging van mens en milieu in deze regio zou rampzalige gevolgen hebben voor de opwarming van de aarde en klimaatverandering.

Daarom is Selva: Vida Sin Fronteras (SVSF) in het leven geroepen. Hun missie is om het regenwoud en de  inheemse gemeenschappen van het Amazonegebied, die dit cruciale ecosysteem voor de mensheid onderhouden, te helpen en te beschermen.

Al sinds 1997 zet deze stichting zich dagelijks in voor het behoud van de tropische oerwouden, en daar helpen wij graag aan mee. Daarom is SVSF het goede doel waar we ons dit jaar voor inzetten. 

Ook doneren? Ga naar SVSF, klik op doneer en help mee om te regenwouden te beschermen. Meer weten over de goede doelen die wij steunen? Dat lees je op de pagina Farm Direct Geeft Terug.

Neem contact op

We horen graag van je. Wil je meer weten, een distributeur vinden of distributiepartner worden? Stuur een bericht en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op. Uiteraard kan je ook altijd mailen naar info@farmdirect.nl of bellen op +31 297 445 006.

6 + 3 =